Påvisning af stivelse

Dette forsøg går ud på at afgøre, om et kulhydrat er overvejende stivelse eller sukker.

 

Det interessante er, at en frugt kan indeholde begge dele, og så er det sjovt nok sukkerdelen, vi spiser.

 

Vi bruger en opløsning af kaliumiodid som stivelsesindikator. Den virker med det samme, så der er ingen ventetid.

Man siger, at kaliumiodid farver mørkeblåt, men det ser nu ofte sort ud.

 

På billedet ses det tydeligt, at der er stivelse i brød. Vi spiser ikke denne brødbid. Den er ikke giftig, men vi spiser ikke noget med indikatorvæske på.

 

Stivelse er en slags energidepoter, som langsomt nedbrydes, så man har energi i et længere tidrum, end hvis man spiste rent sukker.

Der er stivelse i kiks, knækbrød og rå kartofler.

 

Prøv at teste en peberfrugt. Der er sukker i det, vi spiser, men i centrum af frugten kan man finde stivelse.

 

Bananer er sjove og smager godt. Hør her hvorfor . . .

  • En grøn banan indeholder 17% stivelse og 3% sukker.

  • En moden banan indeholder 3% stivelse og 17% sukker.

   

 

Kemi er sjovt.
Her ses nogle af
elevernes kreationer.